Головна » 2015 » Грудень » 16 » Документальне кіно про права людини
20:26
Документальне кіно про права людини

14/12/15 з нагоди Всеукраїнського тижня права в Кам’яноярузькому НВК відбувся показ та обговорення документального фільму з репертуару Мандрівного міжнародного фестивалю «Docudays UA». Мета фестивалю – популяризація та розвиток документального кіно і підвищення рівня дотримання прав людини.

Хто такі правозахисники, чи всі люди мають права, чому людство прийняло Загальну декларацію прав людини у 1948 році, саме після ІІ світової війни, як зробити так, щоб завдяки державним механізмам в країні панував належний лад, але при цьому не порушувалися права і свободи – на ці та інші питання у цікавій інтерактивній бесіді-лекції старшокласникам відповів правозахисник, регіональний партнер фестивалю Юрій Чумак.

А потім увазі юних глядачів було представлено стрічку нідерландських кінодокументалістів «Ґабрієль повідомляє з чемпіонату світу».

У фільмі розповідається про те, як у Бразилії владники, аби привезти іноземних уболівальників на футбольний Чеміонат світу – 2014, прокладають залізницю просто через квартал, де живе хлопчик Ґабріель. Будинки зносять, родини вимушені переїжджати, і навіть майданчик, на якому місцеві діти грали у футбол, зникає. Для Ґабріеля усе це стає жахіттям. Хлопець обурений несправедливістю у своєму місті і викладає у блог відеозапис того, як бульдозери зносять будівлі в його районі. Стаючи громадським журналістом, він намагається захистити власні права та права своїх земляків. У результаті – залізницю так і не добудовують, більшу частину домівок у кварталі залишають неушкодженими…

Старшокласники зійшлися з авторами фільму в думці, що навіть молоді люди спроможні відстоювати свої права та свободи. Однак для цього необхідно бути обізнаними з міжнародними і вітчизняними документами з прав людини та інструментами їх реалізації.

Захід відбувся завдяки сприянню відділу культури і туризму райдержадміністрації, кіноклубу «Docudays» UA при центральній районній бібліотеці й громадській організації «Центр правових та політичних досліджень «ДУМА».

Переглядів: 381 | Додав: femida | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]